Cibulovo-sýrový quiche
Ingredience
· 280 g hladké mouky + na poprášení
· 165 g studeného másla, nakrájeného na kousky
· 500 g malých cibulí, na tenká půlkolečka
· 2 velká vejce
· 250 ml smetany ke šlehání
· 150 g čedaru, nahrubo nastrouhaného
· sůl a pepř
Příprava jídla
1 Mouku, 140 g másla a ¼ lžičky soli zpracujte na drobenku. Vlijte 8 lžic studené vody a uhněťte těsto. Vytvarujte z něj kouli a dejte na 30 minut chladit.
2 Na lehce pomoučněné ploše vyválejte z těsta kruh o něco větší než 25cm koláčová forma. Na válečku ho přeneste do formy a s pomocí kousku těsta zatlačte k okrajům tak, aby vznikla ,miska‘. Dvacet minut chlaďte.
3 Troubu zahřejte na 200 °C. V rendlíku na zbylém másle 20 minut za občasného promíchání na středním plameni zahřívejte cibuli, až zkaramelizuje. Stáhněte z ohně. Dno těsta lehce popíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a zatižte fazolemi (viz str. 14). Pečte 20 minut, sejměte papír i fazole a pokračujte ještě pět až deset minut, aby těsto zhnědlo.
4 V míse prošlehejte vejce, přidejte smetanu, cibuli, polovinu sýra, osolte, opepřete. Náplň naneste na těsto, posypte zbytkem sýra a pečte 20–25 minut. Koláč je upečený, když nůž zapíchnutý do středu vyjde čistý. Nechte ve formě zchladnout a podávejte.