Jíška

 

• Na menší nebo středně velkou pánev si 
  připravíme v závislosti na požadovaném 
  množství jíšky asi lžíci až dvě Hery či 
  oleje a necháme omastek rozehřát. 
• Jednoduchou radou je, že jíška se 
  připravuje ze stejného množství tuku i 
  hladké mouky. Množství tuku je ale 
  rozumné zvýšit asi o třetinu až polovinu 
  oproti použitému množství mouky - neudělají se vám pak ty zlořečené cucky.
 
• Ve chvíli, kdy začíná omastek pěnit, nasypeme do něj mouku a stále mícháme, aby se 
  nám jíška nespálila nebo neopražila příliš rychle. 
• Nyní jíšku zalijeme (zředíme) horkou vodou nebo odvarem zeleniny (lze ale použít i 
  vodu studenou) a mícháme až do utvoření jemné hladké masy.
 
• Jíška by se měla vařit zhruba půl hodiny, aby všechny v ní obsažené látky se 
  škrobnatým charakterem změkly a snáze se trávily.