Jíška
• Na menší nebo středně velkou pánev si
připravíme v závislosti na požadovaném
množství jíšky asi lžíci až dvě Hery či
oleje a necháme omastek rozehřát.
• Jednoduchou radou je, že jíška se
připravuje ze stejného množství tuku i
hladké mouky. Množství tuku je ale
rozumné zvýšit asi o třetinu až polovinu
oproti použitému množství mouky - neudělají se vám pak ty zlořečené cucky.
• Ve chvíli, kdy začíná omastek pěnit, nasypeme do něj mouku a stále mícháme, aby se
nám jíška nespálila nebo neopražila příliš rychle.
• Nyní jíšku zalijeme (zředíme) horkou vodou nebo odvarem zeleniny (lze ale použít i
vodu studenou) a mícháme až do utvoření jemné hladké masy.
• Jíška by se měla vařit zhruba půl hodiny, aby všechny v ní obsažené látky se
škrobnatým charakterem změkly a snáze se trávily.