Čokoládový dort

1 Ingredience vyndejte z ledničky, aby všechny suroviny v receptu měly pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 180 °C a dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem. Do mísy robotu přesypte mouku, cukr, kypřicí prášek, jedlou sodu, kakao a přidejte máslo, vajíčka, vanilku a zakysanou smetanu. Hněťte, dokud nezískáte hladkou, hustou hmotu.

2 Rozdělte do forem a pečte zhruba 35 minut, nebo dokud špejle zabodnutá doprostřed není suchá. Upečené korpusy vyndejte z trouby a ještě ve formě je nechte deset minut chladnout, teprve pak formy odstraňte.

3 Pusťte se do polevy. Máslo a čokoládu nalámanou na menší kousky dejte do středně velké mísy a zahřívejte ve vodní lázni. Míchejte metličkou, dokud se vše nespojí. Zatímco hmota chladne, prosejte do jiné mísy moučkový cukr. Pak k polevě přilijte javorový sirup, poté vmíchejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a nakonec i prosátý cukr. Získat byste měli dostatečně tekutou, zároveň však hustou polevu. Bude-li přece jen moc tuhá, přidejte lžičku vroucí (!) vody; pokud bude tekutější, přisypte cukr.

4 Jeden z korpusů dejte na dortový talíř a polijte ho zhruba třetinou polevy. Rozetřete ji, přiklopte druhým korpusem – zatlačte jen mírně. Vrchní část potřete druhou třetinou polevy a zbytkem potřete strany dortu. Povrch můžete gumovou špachtlí vytvarovat do ozdobných vln.

NĚCO NAVÍC: Dort si můžete také ozdobit, například čokoládovými hoblinami a cukrovými fialkami. Skvělou variantou je také ovoce, zejména borůvky a maliny. Ty cukráři považují za vůbec nejlepší sekundanty čokolády. A hlavně: na dortu se budou krásně vyjímat.

Jak dlouho?

·         Doba přípravy: 30 minut

·         Pečení: 35 minut 
Zdobení: 15 minut

Ingredience

·         200 g hladké mouky

·         200 g krupicového cukru

·         1 lžička kypřicího prášku

·         ½ lžičky jedlé sody

·         40 g kakaa holandského typu

·         180 g másla + na vymazání formy

·         2 velká vajíčka

·         2 lžičky vanilkového extraktu

·         150 ml zakysané smetany

Na polevu:

·         80 g másla

·         180 g kvalitní hořké čokolády

·         300 g moučkového cukru

·         1 lžíce javorového sirupu

·         125 ml zakysané smetany

·         1 lžička vanilkového extraktu