Čokoládové soufflé

Ingredience:

·        20 g škrobu

·        200 ml mléka

·        200 g tmavé čokolády (70%) –  pro první pokus klidně doporučím na vaření, ať vám to nepřijde líto

·        4 vejce (žloutky+ bílky zvlášť)

·        150 g cukru moučky (kdo nemusí moc sladké, ubere)

·        změklé máslo a nastrouhaná čokoláda do formiček

Postup:

V mléce rozmícháme škrob a dáme do kastrůlku. Ohledně toho: cokoliv co zavání rozpouštěním čokolády a podobně u mě putuje do misky nad páru, nejinak tomu bylo i v tomto případě. Jakmile začne směs připomínat řídký jogurt, přidat čokoládu (nakrájenou, nasekanou) a rozmíchat, pak žloutky a vymíchat dohladka. Odstavit z tepla a opatrně přidat sníh z bílků vyšlehaných s cukrem.

Formičky (hrníčky) vymazat máslem a vysypat nastrouhanou čokoládou, naplnit směsí, klidně až po okraj.

 

Takže jsem dala na moudré rady Cuketkovy a vytáhla jsem zapékací misku s vodou. Hrníčky (stále nemám správné formičky, budu muset vyrazit na veeeliké nákupy) jsem do ní dala a troubu nastavila na 125°C – horkovzduch s grilem. No a pekla jsem asi těch 15-20 min, až se udělala “kůrka” na povrchu. Pak vyndat z vody, přitopila jsem na 180°-200°C a soufflé se nadzvedlo… Hurá! Lehce pocukrovat, hrníček opatrně postavit na talířek, abychom se nespálili, a baštit…

Milovníci čokolády jásali, většina rodiny prohlásila, že to minulé “světlé” soufflé s ovocem bylo o fous chutnější. No, záleží na chuti každého z nás :)